De voorzitter opent de vergadering en geef het woord aan de gespreksleider. Er zijn geen mededelingen en de agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De rondvraag zal aan de orde komen voordat we aan de wandeling beginnen. Wethouder Reynvaan heeft verzocht om met de commissie in een informele setting te praten over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in relatie tot de vorderingen in de agenda voor de stad. De commissie is terughoudend om zonder stukken en voorbereiding een dergelijk gesprek aan te gaan. Alleen als er tijdig een goed, substantieel stuk komt (of er een goede presentatie wordt gegeven) staat de commissie hiervoor open. Tot slot bedankt de gespreksleider het zorgcentrum voor hun gastvrije ontvangst.
In de vorige besluitenlijst is bij agendapunt 8 per abuis vermeld dat de voorzitter de vergadering sluit. Dit staat al bij punt 9. Met die wijziging wordt het verslag vastgesteld. Nav het verslag wordt nog kort teruggekomen op het punt dat in beslotenheid is behandeld (punt 6.). De commissieleden geven aan dat ze in de presentatie geen aanleiding zien om het college te verzoeken om het plan niet te ondersteunen. Het verzoek is om in het vervolg in de agendering duidelijker aan te geven wat er van de commissie wordt verwacht.
De commissie besluit op verzoek van de fracties D66 en het CDA de antwoordbrief te agenderen voor een commissie. De bespreking richt zich daarbij op het verwachtingsmanagement over de ontwikkelingen op het plein in relatie tot het achterstallig onderhoud en het genoemde jaartal.
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 april 2015. De commissie verzoekt met klem om de volgende prognose van het grondbedrijf te presenteren aan de commissie Bestuur en Middelen en Fysiek.
De commissie besluit op verzoek van de fracties CU/SGP en VVD de brief te agenderen voor een commissie, zodra de inspraakronde is afgerond en de reacties door het college van een reactie zijn voorzien. Het financiële plaatje en de monumenten in de Noorderdiepzone zijn daarnaast aandachtspunten waar de commissie aandacht voor vraagt.
De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 april 2015. De fractie PvdA vindt dat er teveel nadruk ligt op het criterium veiligheid, terwijl er ook andere criteria zijn om te toetsen. Er zijn geen fracties die een bespreking steunen.
De commissie besluit op verzoek van de fracties BVD, GroenLinks, PvdA en D66 de brief te agenderen voor een bespreking in de commissie (datum nntb). De bespreking zal zich daarbij richten op de vraag of deze inzet voldoende oplevert voor de ambities 2050 en er voldoende vertrouwen is in de samenwerking met de samenleving. De commissie krijgt graag aan het begin van de bespreking een korte presentatie over de opgaven van de projectleider.
De commissie adviseert de raad deze brief voor kennisgeving aan te nemen. Zodra het marketingplan gereed is zal de PvdA fractie om een bespreking verzoeken.
De commissie besluit op verzoek van de fracties GroenLinks en de PvdA de brief te agenderen voor een bespreking in de commissie (datum nntb). De bespreking zal zich daarbij richten op de invloed die de gemeenteraad heeft op de implementatie van deze wet en op wijze waarop de aanbevelingen van de VNG zijn verwerkt.
De commissie agendeert de volgende onderwerpen voor 8 en 21 april: RIB Stadswerven, RIB Opgaveplan Duurzaamheid, Brief Damplein, RIB Omgevingswet en Presentatie River-Art. De exacte indeling hangt van de onderwerpen in de overige commissies. De agenda op 21-4 zal kort zijn, zodat de commissie Fysieke Leefomgeving kan aansluiten bij de commissie Bestuur & Middelen voor de bespreking over de Binnenstad en de verlevendiging vanaf het water. Als wethouder Reynvaan kan voldoend aan de voorwaarden inzake het gesprek over het beheer van het onderhoud (zie agendapunt 1.), dan kan dit (evt. voorafgaand) aan een van de vergaderingen worden toegevoegd.
De commissie stemt in met het verzoek van de wethouder om in het najaar een themabijeenkomst te organiseren. Graag ontvangt de commissie iets meer informatie over de geplande inhoud, zodat de commissie kan bepalen of en hoe ze bij de voorbereiding betrokken wil zijn. Mevrouw Vd Bergh meldt zich hier sowieso voor aan.
Wethouder Sleeking geeft aan waarom hij een wandeling door de binnenstad zinvol acht (hoe strikt hanteer je de uitvoering van beleid in de binnenstad vwb welstand en monumentenzorg, is er aanleiding ons beleid bij te stellen ). De commissie onderschrijft deze wens en verzoekt de griffie dit in te plannen.
De commissie neemt kennis van de presentaties en maakt samen met de leden van de welstandscommissie en ondersteuning een wandeling door de wijk. De commissie besluit de RIB over de nota voor kennisgeving aan te nemen en de welstandsnota te agenderen voor een bespreking zodra de inspraakprocedure is doorlopen en de nota ter vaststelling wordt aangeboden aan de raad.
De commissie neemt kennis van de presentaties en maakt samen met de leden van de welstandscommissie en ondersteuning een wandeling door de wijk. De commissie besluit de RIB over de nota voor kennisgeving aan te nemen en de welstandsnota te agenderen voor een bespreking zodra de inspraakprocedure is doorlopen en de nota ter vaststelling wordt aangeboden aan de raad.
Commissie stelt de memo vast. De eerste transitie avond wordt in verband met vertraagde aanlevering stukken jeugd een maand verschoven naar 19 mei. Enkele commissieleden herhalen nogmaals niet gelukkig te zijn met het feit dat de wethouder geen gehoor heeft gegeven aan de toezegging maandelijks de cijfers door te sturen. De wethouder geeft aan dat de cijfers op dit moment geen helder beeld vormen en zegt toe dat voor de bijeenkomst in mei een goed overzicht bij de raad zal liggen.
Op voorstel van GL en VSP wordt deze brief betrokken bij de bespreking van OMC in de raad van 31 maart 2015. BVD geeft aan daar geen noodzaak toe te zien.
De raad besluit de brief ter beantwoording door te geleiden naar het College van burgemeester en wethouders. De raad ontvangt een kopie van het antwoord.
Brief wordt doorgeleid naar het college van burgemeester en wethouders om op de gebruikelijke wijze voor beantwoording zorg te dragen. Daarbij wordt snel een antwoord verwacht gezien deze brief al een maand geleden is ingediend.
Brief wordt ter afhandeling in handen gesteld van het college van burgemeester en wethouders. De raad ontvangt een afschrift van het antwoord. D66 geeft daarbij aan dat ze daarbij een zo concreet mogelijke beantwoording verwachten. De wethouder zegt toe beantwoording gereed te hebben voor de eerstvolgende transitieavond.
Griffie wordt gevraagd het jaarverslag RTV Dordrecht door te sturen. Op basis van dat jaarverslag zal de commissie bepalen of bespreking noodzakelijk is.
8 april conform met uitzondering van RV Inzake reserve programmering Dordrechts Museum (1457050) die vanwege de fatale beslisdatum geagendeerd zal worden voor de middagraad van 31 maart.
21 april is gewijzigd: 1) Vaststellen startnotitie Procesgang toekomst zwembadaanbod vanaf 2018 (1440543) - Reynvaan 2) Presentatie Procesgang Visie Sportparken - Reynvaan 3) Raadsinformatiebrief over Motie Topinkomens (1462234) - Mos
Wethouder zegt toe de gespreksverslagen van alle avonden (ook die al hebben plaatsgevonden) naar de commissie te zullen doorsturen. Aanmelden verloopt via griffie waarbij wordt vastgehouden aan maximaal drie commissieleden per avond (waar GL en VSP bezwaar tegen maken).
De vergadering wordt geopend. Aanwezig zijn de commissieleden Soy, Bronkhorst, Tutupoly, Güler, Stevens, Tazelaar, Krüger, Engelberts, Staat, Reumers, De Smoker, Portier, Heijkoop (voorzitter), Merx (gespreksleider) en Hendrickx (adjunct-griffier). Mevrouw de Smoker merkt op dat de Essenhof geagendeerd is voor de raadsvergadering van 31 maart 2015. Zij verzoekt de griffie het college in herinnering te brengen dat het toegezegde 'potlodenlijstje' nog niet is ontvangen. Zij ziet dit lijstje alsnog graag uiterlijk maandag 30 maart einde van de middag tegemoet. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
Mevrouw Krüger merkt op het merkwaardig te vinden dat de raad gevraagd wordt een besluit te nemen over een stuk waarvan de fatale beslisdatum al is verstreken. De commissie verzoekt de wethouder om voor 8 april met een schriftelijke toelichting te komen. Als de toelichting vragen oproept, kan de raad op 8 april besluiten het stuk van de raadsagenda af te voeren en alsnog in de commissie te bespreken. Is de toelichting naar tevredenheid, dan kan de raad op 8 april het gevraagde besluit nemen en kunnen fracties desgewenst een stemverklaring afleggen.
De adviescommissie constateert dat er een goede regionale bespreking over dit dossier is geweest. Er ligt nu een verzoek aan het college om de aanbevelingen over te nemen. De commissie wacht de reactie van het college met belangstelling af. Op basis van de reactie van het college zal de commissie t.z.t. beoordelen of het onderwerp alsnog besproken wordt of niet.
De adviescommissie besluit dit stuk gezamenlijk met de brief over de Munt (dossier 1459409) te bespreken in de commissie van 8 april 2015. De politieke vraag luidt: Welke ruimte/mogelijkheden willen we innemen tussen anti-kraak, eigen verhuur en commerciële verhuur?
De adviesommissie adviseert dit stuk ter kennisname te agenderen voor de raadsvergadering van 8 april 2015 en het stuk ook als onderleggen te gebruiken bij de themabijeenkomst verbonden partijen/Omgevingsdienst ZHZ op 23 juni 2015.
De commissie stelt de agenda's gewijzigd vast. Op 8 april worden de startnotitie Vastgoedbedrijf (dossier 1462150) en de rib over de Munt (dossier 1459409) geagendeerd (1 agendapunt) alsmede de Leegstand in de Binnenstad (dossier 1440301) en de verlevendiging van de binnenstad vanaf het water (dossier 1424707). Op verzoek van mevrouw de Smoker wordt hierbij de inbreng van de inspreker van 17 maar 2015 (Barone) betrokken alsmede de brief van het college in antwoord op de watersportvereniging Wijnhaven.
21 april wordt dan gereserveerd voor een themabijeenkomst Verbonden partijen, waarvoor de GHOR en de RAV worden uitgenodigd. De commissie verzoekt de griffie te bezien of deze bijeenkomst op locatie kan worden gehouden.
De commissie maakt kennis met de verbonden partijen SCD, IBD en OCD. De directeuren van deze dochters van de GRD nemen de commissieleden mee in hun core business en de opgaven en uitdagingen waarvoor zij staan. Er worden onder andere vragen gesteld over de Vpb-plicht die ons veel administratief werk gaat kosten. Mevrouw de Smoker verzoekt de heer van Bijnen om de fracties een lobby A4tje te verstrekken dat fracties desgewenst naar de Eerste Kamer kunnen sturen. Verder doet zij de directeur van het IBD de suggestie om meer informatie aan de Drechtraad te verstrekken. Omdat Drechtraadleden sinds kort eigen onderwerpen kunnen aandragen voor het uurtje tussen 17.00 en 18.00 uur zal zij de agendacommissie van de Drechtraad verzoeken het IBD een presentatie voor de Drechtraad te laten verzorgen. De presentaties zijn na afloop van de vergadering in het raadsinformatiesysteem toegankelijk gemaakt.
De commissie besluit de avond van 23 juni in ieder geval te benutten voor een nadere kennismaking met de verbonden partij Omgevingsdienst ZHZ, waarbij de raadsinformatiebrief over het Jaarprogramma 2015 Omgevingsdienst ZHZ (dossier 1457107) als onderliggend stuk kan worden beschouwd.
De gespreksleider geeft het woord aan de voorzitter. Deze dankt de gasten en de commissieleden voor hun actieve inbreng waarna hij de vergadering sluit.