Vergaderingen, bestuurlijke dossiers en documenten
Namens de voorzitter van de COMMISSIE SOCIALE LEEFOMGEVING wordt u uitgenodigd tot het bijwonen van de openbare vergadering, die op dinsdag 16 juni 2020 zal plaatsvinden via digitaal vergaderen met Microsoft Teams, aanvang 20.00 uur.
De vergadering wordt uitgezonden via internet en/of kan worden teruggekeken via https://dordrecht.raadsinformatie.nl
De Commissiegriffier,
D. Coenen
De voorzitter opent; de commissie stelt de agenda vast.De commissiegriffier deelt mede dat ondanks herhaaldelijke ambtelijke verzoeken, het college geen nadere info heeft verstrekt aan de commissie t.a.v. de besluitvorming inzake het IHP gymzalen. Dit omdat de commissie vorige week de wens heeft uitgesproken dit raadsvoorstel te bespreken vanwege de samenhang met startnotitie Sportparken en VHP, terwijl de commissie B&M het IHP vorige week in principe tot hamerstuk heeft verklaard. De commissie verzoekt het college alsnog een memo te sturen, voordat de startnotitie Sportparken en het IHP worden gehamerd in de raad.
De commissie stelt de besluitenlijst vast.
Cor van Verk (PvdA) had schriftelijk drie vragen aangekondigd aan het college waarvan er twee ook schriftelijk zijn beantwoord. De voorzitter verzoekt de griffie deze antwoorden te delen. Van Verk stelt zijn resterende vraag: wat kan van de corona-crisis worden geleerd over verbeteringen in de zorg? Wethouder Van der Linden geeft aan het interessante en relevante vraag te vinden, tijd te willen nemen voor beantwoording en zegt toe hier zeker op terug te komen (sociaal domein-breed, bijvoorbeeld inclusief GGD-beleid).
Conform presidiumbesluit behandelen de commissies en niet meer de gemeenteraad de RIB’s over corona. RIB’s zijn in principe geen bespreekpunten. Besloten is deze wekelijke update wel te agenderen als bespreekstuk om spoedige behandeling mogelijk te maken. Fracties worden verzocht een eventuele bespreekwens vooraf per mail kenbaar te maken.
De commissie agendeert de brief ter kennisgeving voor de raad.
Politieke vraag: wat vinden fracties belangrijk in de toekomstige governance?
Om duidelijk te maken waar de commissie staat, licht wethouder Van der Linden het besluitvormingsproces toe: 9 juli concept-rapport in het AB, 24 september voorgenomen AB-besluit, daarna zienswijzeprocedure en definitief besluit.Fracties bespreken de onderwerpen die wat hun betreft prioriteit hebben, zoals: een integrale inkooporganisatie voor het sociaal domein, lokale aansturing van de Stichting Jeugdteams en integrale indicatiestelling. Terugkerende vraag is in hoeverre partijen openstaan voor een stelselwijziging en in hoeverre een stelselwijziging nodig is voor bepaalde wensen.Voor het vervolg verzoekt de commissie het college om een begrippenlijst en/of betere duiding van jargon. Ook besluit de commissie gezamenlijk te verkennen hoe de gemeenteraad 'jeugdhulp' zou kunnen definiëren en verzoekt de griffie een aanpak voor te stellen.
Politieke vragen:1. wat willen fracties meegeven voor de inhoudelijke opdracht aan de wijkteams?2. aan welke sturingsinformatie hebben fracties behoefte?
Inspreker mw. Scharnes geeft de fracties aandachtspunten voor de inhoudelijke opdracht aan de wijkteams in relatie tot huiselijk geweld. Ook geeft de inspreker aan geen contact te kunnen krijgen met de ambtelijke organisatie voor samenwerking en dat de gemeentelijke klachtenprocedure moeilijk is te vinden. In reactie hierop zegt wethouder Heijkoop toe contact te laten opnemen en dat de klachtenprocedure na te kijken.Voor de opdracht aan de wijkteams benoemen fracties diverse aandachtspunten. Op verschillende manieren benadrukken fracties het belang van preventie. Ook gaat het gesprek over de samenstelling van de wijkteams.De wethouder laat weten in elk geval de taken 'toegang' en 'ondersteuning' bij de wijkteams te willen beleggen. Hij steunt de oproep tot integrale indicatiestelling en de betrokken organisaties werken hier ook aan. De wethouder zegt toe om voor de behandeling van de begroting 2021 in elk geval terug te komen op de positionering van de onafhankelijke cliëntondersteuning en de wijze waarop ggz-expertise wordt ingezet bij het wijkteam. Commissie en wethouder komen overeen om via de werkgroep van de commissie tot afspraken te komen over sturingsinformatie.
De voorzitter wijst de commissie op de mail die de griffier heeft verstuurd over de eerste weer fysieke raadsvergadering volgende week.
De voorzitter sluit de vergadering.
Klik op 'Sociale Leefomgeving' voor de volledige agenda
Voorzitter: PJT TieboschPortefeuillehouder: H van der Linden / PJ HeijkoopCommissiegriffier: D Coenen
Privacy:De vergadering wordt live uitgezonden op internet en is later ook terug te kijken. Het uitzenden van een openbare raads- of commissievergadering via internet is conform de privacywetgeving.