Vergaderingen, bestuurlijke dossiers en documenten
Namens de voorzitter van de COMMISSIE BESTUUR EN MIDDELEN wordt u uitgenodigd tot het bijwonen van de openbare vergadering, die op dinsdag 19 maart 2019 zal plaatsvinden in Vergaderzaal 3 - Hugo Muys van Holy van de vergadervleugel in het Stadskantoor, Spuiboulevard 300, aanvang 20.00 uur.
De Commissiegriffier,
J.C. Bakker
De commissie besluit agendapunt 5 (Vragen aan het college) te behandelen bij agendapunt 8, Vaststellen Jaarverslag 2018, en stelt de agenda aldus gewijzigd vast.
De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.
De concept-agenda's worden door de Griffie bijgewerkt. De thema-avond Levendige Binnenstad kan op 14 mei plaatsvinden.
Mevrouw Van den Bergh (PvdA) heeft een vraag over hoe de gemeente omgaat met de ondersteuning van initiatieven vanuit bewoners. De wethouder antwoordt dat hier veel aandacht voor is en dat de gemeente werkt aan het verbeteren van de samenwerking tussen initiatiefnemers en de gemeente. Inwoners of ambtenaren die vast dreigen te lopen met een initiatief kunnen terecht bij een 'Lefcentrum' dat problemen kan bekijken en oplossen. De discussie over burgerparticipatie komt later dit jaar nog terug bij de raad met de vaststelling van de 'spelregels' voor samenwerking met de stad (2e kwartaal 2019).
De heer Merx heeft een vraag over het hondenbeleid in de Nieuwe Dordtse Biesbosch, deze vraag zal wethouder Stam (niet aanwezig bij de commissie) schriftelijk beantwoorden.
De heren Kolff (voorzitter), Post (directeur), Kramer (brandweer) en mevrouw Van Heeren (bevolkingszorg) geven inzicht in de ontwikkelingen vanuit de Veiligheidsregio ZHZ.
Burgemeester Kolff, de heer Post (directeur Veiligheidsregio), de heer Kramer (hoofd incidentenbestrijding, brandweer) en mevrouw Van Heeren (coördinerend gemeentesecretaris, bevolkingszorg) geven inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen vanuit de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
Initiatiefvoorstel van de fracties CU/SGP, CDA en VVD inzake de wijziging van de APV Dordrecht. Kan de commissie instemmen met de voorgestelde wijziging die tot doel heeft de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan?
De indieners van het initiatiefvoorstel lichten hun voorstel toe en beantwoorden vragen van de commissie over wat deze aanpassing precies zal betekenen voor de ondernemers in de stad en voor het terugdringen van de georganiseerde criminaliteit. Ook zijn er vragen aan de burgemeester. Deze zegt toe een jaar na invoering te evalueren hoe de vergunningplicht voor verdachte ondernemers heeft uitgewerkt.De commissie besluit dat dit voorstel als hamerstuk naar de raad kan (met stemverklaringen).
Hebben we onze hoofddoelen en ambities bereikt ? De focus van dit Jaarverslag ligt op het gevoerde beleid en de maatschappelijke effecten. In mei volgt de Jaarrekening.
De commissie constateert dat het Jaarverslag zich vooral richt op activiteiten en niet op de effecten die het stadsbestuur wil bereiken. Alle partijen hebben vragen over wat er nu precies bereikt is op specifieke onderwerpen. De wethouder zegt toe deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden (schriftelijk). In de Auditcommissie van 10 april zal verder worden gesproken over welke indicatoren je zou moeten opnemen in de Begroting om de effecten van het beleid beter in beeld te brengen. Met de toezegging dat de partijen vóór de Kadernota antwoord ontvangen op hun vragen, besluit de commissie dat het Jaarverslag als hamerstuk kan worden vastgesteld door de raad.
Er zijn geen vragen voor de rondvraag.
De vergadering is gesloten.
Klik op 'Bestuur en Middelen' voor de volledige agenda
Voorzitter: I KoenePortefeuillehouder: AW Kolff / MD BurggraafCommissiegriffier: JC Bakker
Privacy:De vergadering wordt live uitgezonden op internet en is later ook terug te kijken. Het uitzenden van een openbare raads- of commissievergadering via internet is conform de privacywetgeving.