Vergaderingen, bestuurlijke dossiers en documenten
Namens de voorzitter van de COMMISSIE FYSIEKE LEEFOMGEVING wordt u uitgenodigd tot het bijwonen van de openbare vergadering, die op dinsdag 26 november 2019 zal plaatsvinden in Vergaderzaal 1 - Johan de Witt van de vergadervleugel in het Stadskantoor, Spuiboulevard 300, aanvang 20.15 uur.
De Commissiegriffier,
M. den Boer
De agendapunten 7 en 8 worden gecombineerd besproken. Hetzelfde geldt voor de agendapunten 9 en 10. Met die wijziging wordt de agenda vastgesteld.
De commissie stemt in met het wijzigingsvoorstel van GroenLinks en SP en daarmee met de gewijzigde besluitenlijst van 19 november.
De bespreking richt zich op het onderdeel 'gebiedsaanduiding tariefzones' en de procedure voor de uitbreiding van gebieden met betaald parkeren.
Mevrouw Bouwknegt spreekt in namens bewoners van de Hugo de Grootlaan. De commissie kan zich over het algemeen goed vinden in het voorstel. Alleen het CDA geeft aan geen voorstander te zijn van massieve uitbreiding van potentieel te reguleren gebied. De commissie is blij dat de positie van tegenstanders van parkeerregulering in het stappenplan is versterkt. Beter voor Dordt brengt in dat er altijd een enquête moet worden gehouden, niet alleen als de tegenstanders daar expliciet om vragen. Wethouder Van der Linden is bereid om hiertoe stap 5 in het stappenplan aan te passen. De commissie steunt deze wijziging. Deze wijziging zal voor de raadsvergadering van 17 december nog worden rondgestuurd.Wethouder Van der Linden geeft aan dat er nog een raadsvoorstel over tariefdifferentiatie komt. Hij gaat na het raadsbesluit snel de procedure voor de driehoek en de Nagtegaalplaats opstarten. Stap 1 van het stappenplan is daarvan al ingevuld. De commissie adviseert de raad het voorstel als hamerstuk te agenderen. Het CDA zal ene stemverklaring afleggen.
De bespreking richt zich op de volgende politieke vragen:- Is het budget van 4,5 ton per jaar afdoende voor wat er vanuit de top 20 gerealiseerd moet worden? (Beter voor Dordt)- Is de volgorde in de top 20 wat de raad betreft ook de volgorde van uitvoering? (Beter voor Dordt)- Welke resultaten mogen we van het college verwachten? (VVD)- Zijn de op te leveren projecten en locaties voldoende specifiek benoemd en afgebakend? (VVD)- Welke lering trekken we uit de top 20 voor de toekomst en veilige wegontwerpen? (CU-SGP)
De heer Bohlander spreekt in namens de Fietsersbond Drechtsteden.De commissie kan zich vinden in het voorstel. Wel zijn er nog oproepen om de inwoners die hebben geparticipeerd te blijven betrekken bij de uitvoering en bij de uitvoering werk met werk te maken. Ook wordt gevraagd naar het informeren van de raad over de voortgang van de uitvoering en de effecten van de maatregelen.Wethouder van der Linden geeft aan dat werk met werk maken betekent dat sommige punten iets later aangepakt worden, maar dat dat wel geld bespaart. Hij kan geen garantie geven dat er na uitvoering van de maatregelen geen ongevallen meer gebeuren. De stad en het verkeer blijven zich namelijk ontwikkelen. Het college gaat vanaf 2020 periodiek rapporteren: één keer per jaar in aanloop naar Kadernota zodat de raad desgewenst bij de Kadernota het budgettaire kader kan aanpassen.De commissie adviseert de raad het voorstel als hamerstuk te agenderen.
Het initiatiefvoorstel is naar aanleiding van eerdere besprekingen gewijzigd. Het is aan de commissie zich uit te spreken over het gewijzigde initiatiefvoorstel.
Veel fracties geven aan een oplossing voor het probleem te willen, maar te twijfelen of het voorstel van het CDA de beste oplossing is en of het uitvoerbaar is binnen het voorgestelde budget. Een aantal fracties geeft ook aan dat de aanpak van het probleem onderdeel moet zijn van de bredere sportparkenvisie. Wethouder Van der Linden geeft aan dat er grosso modo 100.000 euro nodig is voor het autoparkeren en 250.000 euro voor een fietsbrug. Voor het autoparkeren kan dekking binnen de EPV worden gevonden. Voor het fietstracé inclusief fietsbrug ontvangt de wethouder graag een opdracht van de raad met een taakstellend budget. Dekking moet daarvoor ook nog worden gevonden.Het CDA bekijkt of het initiatiefvoorstel hier nog op aangepast moet worden voordat er in de raad over wordt gestemd.
Vanwege het late tijdstip wordt dit agendapunt doorgeschoven naar de volgende commissievergadering. Wel wordt het college verzocht de notitie voor die tijd aan te vullen met een reactie op de memo van de bewoners van Wilgenwende.
Vanwege het late tijdstip wordt dit agendapunt doorgeschoven naar de volgende commissievergadering.
De agendapunten 7 t/m 10 worden gezamenlijk besproken.
De commissie besluit de raadsinformatiebrief ter kennisname naar de raad te sturen.
De vraag aan de commissie is of zij het eens is met het afvoeren van de moties waarbij "afvoeren" wordt voorgesteld. Verder wordt de commissie gevraagd kennis te nemen van het overzicht. Verdere vragen over de stand van zaken van afzonderlijke moties kunnen per email bij de griffie worden ingediend.
De vraag aan de commissie is of zij het eens is met het afvoeren van de toezeggingen waarbij "afvoeren" wordt voorgesteld. Verder wordt de commissie gevraagd kennis te nemen van het overzicht. Verdere vragen over de stand van zaken van afzonderlijke toezeggingen kunnen per email bij de griffie worden ingediend.
Op verzoek van de VVD wordt de ontsluiting van Wilgenwende toegevoegd aan de commissieagenda van 10 december. Ook de renovatie van de Engelenburgerbrug wordt aan die agenda toegevoegd. Verder stemt de commissie in met de termijnagenda.Het CDA vraagt om opheldering over de bestuurlijke planner van het college die onderaan de termijnagenda is opgenomen. De nodige onderwerpen hadden volgens die planner al aan de raad aangeboden moeten zijn.
De heer Kleinpaste (GewoonDordt) verzoekt om een evaluatie van de commissievergaderingen.
De vergadering wordt om 23.14 uur gesloten.
Klik op 'Fysieke Leefomgeving' voor de volledige agenda
Voorzitter: I KoenePortefeuillehouder: H van der Linden / BCM StamCommissiegriffier: M den Boer
Privacy:De vergadering wordt live uitgezonden op internet en is later ook terug te kijken. Het uitzenden van een openbare raads- of commissievergadering via internet is conform de privacywetgeving.