Voorafgaand aan bespreking van de RIB, wil wethouder Van der Linden terugkomen op de themabijeenkomst over sturen op het sociaal domein, de avond ervoor. Hij concludeert dat het kwartaalritme van de RIBs over jeugd te snel is. Ook is deze wijze van informering te formeel en tekstmatig.
Wethouder en commissie zijn het eens om de bespreking per kwartaal te handhaven. Wethouder stelt voor voortaan de vragen in de commissie voortaan te inventariseren plus de wijze van beantwoording, om in elk geval het gesprek over de onderwerpen centraal te stellen.
De commissie stelt voor voortaan maandelijks op de agenda 'Terugkoppeling uit gemeenschappelijke regelingen' te zetten, waarin het college informeert over zaken uit dagelijks en/of algemeen bestuur. Andere suggestie is om de informatie te focussen op oplossingen, gebaseerd op cijfers, gerelateerd aan (vastgestelde) maatschappelijke opgaves.
Over de RIB: fracties bespreken de mate waarin wachtlijsten/wachttijden/wachtrijen voor jeugdhulp acceptabel zijn en hoe hierop kan worden gestuurd. Naar aanleiding van de bespreking zegt de wethouder toe de commissie te informeren over:
- (indien mogelijk) de gehanteerde normen en de mate waarin deze worden behaald
- de vraag of een gevarieerd(er) aanbod zal leiden tot kortere wachtlijsten
Ook zal de wethouder de mate van keuzevrijheid voor cliënten bespreken met de jeugdteams.
Fracties spreken ook over Veilig Thuis. Welke argumenten zijn doorslaggevend geweest voor de positioneringskeuze door DG&J en hoe wordt hier uitvoering aan gegeven? De wethouder voegt hieraan toe dat het belangrijk zal zijn zicht te krijgen op de prestaties van Veilig Thuis, om zo te toetsen of wordt voldaan aan belangrijke voorwaarden als inhoudelijke, organisatorische en financiële onafhankelijkheid.
De wethouder zegt toe volgend jaar de vraag te zullen beantwoorden hoe het gaat met Veilig Thuis. Over twee of vier jaar zal een echte evaluatie plaatsvinden, inclusief tevredenheidsonderzoek onder medewerkers en cliënten.
Over het verdere besluitvormingsproces voor Veilig Thuis laat de wethouder nadien per mail weten:
Het AB van DG&J vergadert op 14 december. Hieruit volgen een raadsvoorstel om de GR DG&J te wijzigen en een raadsvoorstel voor een zienswijze op een begrotingswijziging. Het college van Dordrecht besluit op 19 december over het raadsvoorstel voor de GR-wijziging en op 16 januari over de zienswijze. Na de collegebesluiten kan behandeling volgen in de commissie. De wethouder zegt toe na te gaan wanneer het college besluit over de aangepaste verordening Jeugd (ivm de 'verboden delegatie').
De commissie stuurt de RIB voor kennisgeving aan de raad.